miercuri, 27 aprilie 2011

SÃPUNURI

Sãpunurile sunt sãruri alcaline ale acizilor graºi superiori, care rezultã prin substituirea atomului de hidrogen din grupa carboxil – COOH, cu un metal alcalin, în special Na sau K.
Acizii superiori graºi care intrã cel mai frecvent în compoziþia sãpunurilor de sodiu ºi potasiu (folosite cel mai mult) sunt acizii saturaþi; stearic (C18), palmitic (C16) ºi dintre acizii graºi nesaturaþi, acidul oleic (C18).

Prepararea sãpunurilor. Sãpunurile se pot prepara prin douã metode:
1) prin acþiunea NaOH sau Na2CO3 asupra acizilor graºi obþinuþi prin hidroliza grãsimii;
2) prin saponificarea grãsimilor care se face, în general, cu hidroxid alcalin (NaOH sau KOH).
Pentru fabricarea sãpunului se pot folosi cele mai diferite grãsimi, cum sunt: grãsimile de bovine, ovine, uleiuri vegetale etc.
În industrie, sãpunul se obþine prin încãlzirea grãsimii cu vapori de apã la 100¬o, introduºi direct în grãsime. Apoi se adaugã treptat soluþie de hidroxid de sodiu. Sãpunul rezultat este separat de apa care conþine glicerinã, prin adãugarea de sare. În soluþia concentratã de sare, sãpunul este insolubil ºi se separã la suprafaþã, iar la fund rãmâne un reziduu care conþine glicerinã. Pentru a da sãpunurilor o consistenþã mai bunã, se adaugã în masa de sãpun, încã lichidã, diferite materiale de umpluturã ca: talc, colofoniu etc. Pentru întrebuinþãri speciale se fabricã sãpunuri cu anumite adaosuri, substanþe colorate, parfumuri etc.

Proprietãþi fizice ºi chimice. Calitãþile sãpunurilor depind de doi factori: a) de natura acidului gras superior ºi b) de natura metalului care substituie hidrogenul din grupa carboxil, -COOH.
De pildã, acizii graºi superiori (C12-C18) conferã sãpunurilor cele mai bune calitãþi de spãlare; acizii graºi saturaþi (solizi) dau sãpunuri tari, în timp ce acizii graºi nesaturaþi (lichizi) dau sãpunuri lichide ºi moi.
De asemenea, sãpunurile de sodiu sunt tari, pe când cele de potasiu sunt lichide ºi moi.
Dupã consistenþa lor sãpunurile se pot clasifica în:
- sãpun clei, obþinut prin una din metodele de preparare arãtate mai sus, din care nu a fost separatã leºia rezidualã prin precipitare cu electroliþi (NaCl);
- sãpun de miez, sãpun tare de sodiu, obþinut prin saponificarea acizilor graºi sau a grãsimilor, urmatã de precipitarea sãpunului cu electroliþi;
- sãpun lichid, obþinut prin diluarea cu apã a sãpunului pastã ºi adãugarea de unor substanþe care împiedicã gelatinizarea (glicerinã, alcool, sãruri de amoniu etc.).
Densitatea sãpunului este mai micã decât a apei.
Sãpunurile metalelor alcaline (Na ºi K) se dizolvã în apã.
Deoarece ele sunt sãruri ale unor acizi slabi (acizi graºi) cu hidroxizi puternici (NaOH, KOH), prin dizolvarea în apã hidrolizeazã, iar NaOH format poate ataca þesãturile de lânã, mãtase, degradându-le. De aceea este contraindicat de a se spãla asemenea þesãturi cu sãpun obiºnuit (de sodiu sau de potasiu). Sãpunurile de potasiu se dizolvã mai bine decât cele de sodiu, în timp ce sãpunurile metalelor alcalino-pãmântoase (sãpunurilor de calciu) ºi ale metalelor grele (sãpunurilor de plumb) sunt insolubile în apã.
Soluþiile apoase de sãpun conduc curentul electric. Sãpunurile dau reacþii de dublu schimb. Astfel, cu apele dure (care conþin Ca(HCO3)2, MbCl2, etc.), în urma unui schimb ionic, se formeazã sãpunurile de calciu ºi de magneziu, insolubile, care se depun pe þesãturi. De aceea se spune cã apa durã nu face spumã cu sãpunul (nu spalã rufele). Soluþiile sãpunurilor , prin tratare cu acizi minerali pun în libertate acizii graºi respectivi.
Proprietatea de curãþire a sãpunurilor se numeºte putere detergentã (de la cuvântul latinesc detergere – a curãþi), sãpunurile fiind cei mai vechi detergenþi (agenþi de spãlare) cunoscuþi.
Puterea de spãlare a sãpunului se datoreazã structurii speciale a moleculelor sale, ele fiind alcãtuite din douã pãrþi distincte:
1) o grupã hidrofobã care nu se dizolvã în apã (aceasta o respinge), dar este uºor solubilã în uleiuri, este nepolarã; ea poate fi o catenã hidrocarbonatã lungã, având 8-18 atomi de carbon:
CH2-(CH2)N; N=8-18 ºi
2) o grupã hidrofilã, care se dizolvã în apã, este polarã; aceasta poate fi: -COOH, grupa carboxil, etc.
Moleculele de sãpun, în soluþii foarte diluate sunt ionizate:
R-COÕNa+
De exemplu, stearatul de sodiu (sãpunul de sodiu al acidului stearic) poate fi reprezentat astfel:
CH3-(CH2)16-COO- (Ionii de sodiu, Na+ sunt în soluþie).


În timp ce catena hidrocarbonatã (grupa hidrofobã) este nepolarã, ºi nu exercitã nici o atracþie asupra moleculelor de apã, grupa de carboxilat, având sarcinã electronicã negativã, atrage moleculele de apã polare (înconjurându-se cu un strat de molecule dipolice de apã).
Cu o soluþie de sãpun vine în contact cu grãsime lichidã sau ulei, moleculele de sãpun se fixeazã pe suprafaþa acestora, ºi se orienteazã în aºa fel încât partea lor hidrofilã se va dizolva în lichidul polar (ex. Apa), iar cea hidrofobã în lichidul neapos (în ulei), care se divide în picãturi foarte mici formând cu apa o emulsie, astfel cã practic lichidul neapos (uleiul) se dizolvã în apã.
În cazul particulelor solide, soluþia de sãpun formeazã cu acestea suspensii, care nu se mai depun pe fibrã.
Acþiunea mecanicã din timpul spãlãrii favorizeazã îndepãrtarea murdãriilor de pe þesãturi.
Sãpunurile de sodiu ºi de potasiu, fiind solubile în apã, se întrebuinþeazã ca agenþi de spãlare.
În prezent se fabricã o categorie de agenþi de spãlare denumiþi detergenþi.
Detergenþii au proprietatea de a micºora tensiunea superficialã a apei ºi drept consecinþã de a mãri puterea de udare, de spumare, de emulsionare, de curãþire si de spãlare.
Ei conþin drept grupã hidrofobã o catenã liniarã de 12-18 atomi de carbon ºi o grupã hidrofilã care poate fi un rest de ester al acidului sulfuric sau o grupã sulfonicã.
Sunt douã tipuri de detergenþi:
a) ester de alcool superior (C12-C18) cu acidul sulfuric:
CH2-(CH2)N-O-SO2H
ºi
b) alchil-aril-sulfonat:
CH2-(CH2)N- -SO2Na

La noi în þarã se fabricã un detergent de tipul alchil-aril-sulfonat cu numele de dodecil-benzensulfonat de sodiu (DBS. sau detersin) cu formula aproximativã.
În prezent, în þara noastrã detergenþii se fabricã din alchilaril-sulfonaþi, pe bazã de benzine de cracare termicã (produsele de tip Alba, Dero etc.), pentru scopuri menajere, cât ºi industriale (în industria textilã). Puterea de spãlare a detergenþilor fiind superioarã aceleia a sãpunurilor.
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

flag

free counters

top 20

blogosfera

histats